North Pole Expedition Museum

Poli Arctici var aktivt deltakende i opprettelsen av North Pole Expedition Museum og fortsetter å støtte museets utvikling. Museets formål er å bevare kulturarv og informere besøkende om historien rundt ekspedisjoner til Nordpolen og ekspedisjonenes betydning i Arktis. 

North Pole Expedition Museum er ett av Norges svært få private museer og mottar ingen form for støtte hverken statlig, lokalt eller privat.  

North Pole Expedition Museum ligger rett bak universitetsbygget i Longyearbyen (UNIS) nederst i Longyeardalen ved elvemunningen til Longyearelven, like ved siden av Poli Arcticis bygg. 

Museets utstilling handler om ekspedisjoner til Nordpolen, hovedsakelig med luftskip. Dette er verdens nordligste luftfartsmuseum. Deler av utstillingen omhandler også ekspedisjoner med ski, hundeslede og til fots. Utstillingen er over to etasjer og består av dokumenter (brev, telegrammer, aviser, tegninger mm) gjenstander fra ekspedisjonene, klær, flymodeller, bilder og ikke minst de originale ekspedisjonsfilmene som samlet har en varighet på flere timer.  

Et besøk gir innsikt i den enorme innsatsen oppdagelsesreisende la ned for å utforske dette gåtefulle frosne landskapet, drevet av nysgjerrighet og på søken etter vitenskapelige resultater. 

Mange av museets tekster er skrevet av etterkommere av ekspedisjonsdeltakere og gjenforteller historien om reisen til Nordpolen for et århundre siden. Utforskningen av Arktis er flernasjonal, og North Pole Expedition Museum forteller historie fra Norge, Russland, Italia, Sverige, Nederland, Tsjekkia, Frankrike, USA og Finland. 

Uenigheter og en generell mangel på informasjon omgir tidlige polekspedisjoner og hendelser. Museet søker å formidle faktabasert informasjon fra flere kilder av både ekspedisjonene og etterspillet etter ekspedisjonene. Utstillingen har spesielt fokus på ekspedisjonsdeltakernes personlige historier.  

Noen av de geografiske stedene museet nevner besøkes under Poli Arcticis seilturer med Arctica II, eksempelvis Ny-Ålesund og Nordaustlandet. 

Museets hovedtemaer:  

  • Nansen og polarskipet Fram (1893-1896) 
  • Andrée og varmluftsballongen Ørnen (1896-1897) 
  • Hertugen av Abruzzi og skipet Stella Polare (1899) 
  • Cook og Peary (1906-1907) 
  • Wellman og luftskipet America (1907/1909) 
  • Amundsen-Ellsworth-Nobile Transpolar Flight med luftskipet Norge (1926) 
  • Ekspedisjonene med luftskipet Italia (1928) og de påfølgende redningsekspedisjonene etter at luftskipet krasjet på isen, den største redningsaksjonen i Arktis noensinne. 

Dagens oppfatning og vitenskapelige forståelse av Arktis ble mulig takket være disse oppdagelsesreisende. Å lære om historien og den kulturelle arven ekspedisjonene har gitt øyriket er et must under ditt besøk på Svalbard.  

Museumsbutikken selger et utvalg av polarrelaterte ting som kart, litteratur, lokalt håndverk, postkort, klær, fossiler, kosedyr og annet. 

Som kunde ved Poli Arctici får du 20 prosent avslag på billettprisen ved North Pole Expedition Museum. Billetten er gyldig under hele oppholdet ditt på Svalbard, og vi anbefaler å besøke museet flere ganger mens du er her. 

Takk, og håper du ønsker å besøke utstillingen.

Terms & ConditionsBetingelser og vilkårTermini & CondizioniMap
Horn Media 2020